Dantherm climate soloutions logo headers

Senke temperaturen for å redusere energiforbruket i museer og gallerier

5 min lest
Insights Content Tate Modern

Selv om drift av museer og gallerier ved lavere temperaturer kan gi kostnadsbesparelser, kan det også føre til at luftfuktigheten innendørs øker kraftig. I denne artikkelen diskuterer vi hvordan man effektivt kan kontrollere klimaet i disse miljøene for å bevare bygningene og det verdifulle innhold i dem.

Stigende energipriser rammer ikke bare husholdninger og bedrifter, også museer og gallerier har problemer med å takle de kraftige økningene i strømprisene.

Museer og kunstgallerier er forpliktet til å skape et komfortabelt miljø for både ansatte, gjester og de uvurderlige kunstverkene, og bruker derfor mye energi på å regulere relativ luftfuktighet og temperatur gjennom dagen.

Hvilke besparelser kan lavere temperaturer generere?

For å ta skritt for å redusere de skyhøye energiregningene velger noen europeiske anlegg som er avhengige av varmeovner for å varme opp lokalene sine, å redusere driftstemperaturen med et par grader celsius.

Selv om denne endringen kan virke ubetydelig, har den en umiddelbar og positiv økonomisk virkning, ettersom et temperaturfall på bare én grad kan redusere energiregningene med så mye som 10 %.

Energy usage of museums and galleries showing Tate museums spent £5.5m on energy in 2021 - Infographic image

Å senke temperaturen bidrar ikke bare til å minimere driftskostnadene, men begrenser også drivstoff- og energiforbruket til fordel for miljøet og reduserer karbonavtrykket fra disse områdene.

Til tross for den positive innvirkningen dette kan ha på museenes miljø, øker kjøligere temperaturer luftfuktigheten - en viktig faktor å kontrollere når man oppbevarer og stiller ut verdifulle gjenstander som antikviteter, uvurderlige panelmalerier og veterankjøretøy.

Hvordan påvirker fuktighet museene?

Temperatur og luftfuktighet henger nøye sammen. Når lufttemperaturen synker, krymper mengden fuktighet luften kan holde på. Når dette skjer, begynner det å oppstå kondens i disse kritiske områdene.

Overflødig fuktighet i gallerier og museer kan forårsake uante skader på selve bygningene. Når vann siver inn i sprekker og vanskelig tilgjengelige rom, råtner treverket, mugg får feste, og over tid forringes strukturen i disse anleggene.

Utbedring av vannskader er en kostbar utgift som ofte overstiger besparelsene som oppnås ved å senke driftstemperaturen. I tillegg til selve reparasjonskostnadene, bør du tenke på logistikken knyttet til midlertidig transport av uvurderlige gjenstander til et annet sted. Eller tapte inngangspenger på grunn av dager eller uker med stenging.

Enda viktigere er det at de uvurderlige gjenstandene som oppbevares i disse rommene, ofte er svært utsatt for høy relativ luftfuktighet. Unike kunstverk kan bli så skadet at de ikke kan repareres. Skjøre og historiske gjenstander kan bli fullstendig ødelagt. Metallgjenstander kan ruste og erodere.

Å reparere disse verdifulle gjenstandene fører ikke bare til høye reparasjonskostnader, men manglende effektiv bevaring av museumsgjenstander kan ha en varig kulturell innvirkning på nåværende og fremtidige generasjoner.

Det er selvfølgelig ikke bare høye fuktighetsnivåer som kan ha alvorlige og kostbare konsekvenser for museene. Når luften er for tørr, kan det være like problematisk.

Energy efficiency impact of humidity levels and the damage it can cause - Infographic image

Hvordan kan museer og gallerier kontrollere omgivelsene sine økonomisk?

Selv om drift av disse rommene ved lavere temperaturer reduserer energiforbruket og strømregningene på en meningsfull måte, oppveier skadene av ukontrollerte fuktighetsnivåer ofte langt de potensielle besparelsene.

For å drive gallerier og museer på en levedyktig måte ved lavere temperaturer, er det viktig å etablere miljøkontroll som er både pålitelig og kostnadseffektiv for ikke å overskride besparelsene som genereres.

Avfuktingsløsninger er optimalt egnet for klimakontroll i museer og gallerier. Kontinuerlig behandling av inneluft og utvinning av uønsket fuktighet, et bredt utvalg av avfuktere er tilgjengelig for å passe praktisk talt alle miljøer eller samlinger.

Dette gjør det mulig for museer og gallerier å oppnå betydelige besparelser som anlegg med lavere temperatur kan gi, samtidig som luftfuktigheten holdes på et optimalt nivå året rundt.

Selv om driftskostnadene for dette utstyret kan variere - avhengig av faktorer som selve energikostnadene, typen system og kravene til et rom - har effektive Dantherm-systemer generert kostnadsbesparelser på opptil 500 % sammenlignet med varmeovner.

Det er ikke bare viktig å ha en pålitelig avfukter på plass. En dedikert tørkestrategi er like viktig for å oppnå de beste energibesparelsene og den mest effektive konserveringen.

Economical museum and gallery climate control recommendations and advice - Infographic image

Hvordan velge den ideelle avfukteren?

Selv om en tørkestrategi kan brukes i praktisk talt ethvert museum eller galleri, må avfuktingsenheten som er kjernen i denne tilnærmingen, vurderes mer nøye. For å velge det optimale systemet, må operatørene vurdere faktorer som for eksempel:

Factors for choosing ideal dehumidifiers for galleries and museums - Infographic image

Hvorfor Dantherm er valgt som løsning for klimakontroll i gallerier

For å beskytte det uvurderlige innholdet i disse attraksjonene er det avgjørende å etablere en effektiv tørkestrategi sammen med et system som er egnet for formålet.

Som eksperter på klimakontroll er Dantherm et pålitelig navn innen luftfuktighetskontroll for museer. I tillegg til mer enn 60 års spesialkompetanse har vi også et bredt utvalg av avfuktere som er perfekte for å opprettholde ideelle miljøforhold året rundt.

Product showcase and comparison - 3 condensation dehumidifiers suitable for galleries and museums to use - Infographic image

Dantherm avfuktere er bygget med effektivitet, bærekraft, holdbarhet og brukervennlighet i tankene, og hjelper museer og gallerier med å bevare sine dyrebare samlinger samtidig som de minimerer energiforbruket og miljøpåvirkningen av driften.

For større rom kan vi også tilby skreddersydde luftbehandlingsenheter som kan styre temperatur og luftfuktighet via et enkelt sentralisert system.

Det er ikke bare vår spesialiserte erfaring og vårt robuste utvalg av kvalitetsteknologi som gjør Dantherm til den fremste produsenten av klimakontroll for museer og gallerier. Vårt omfattende nettverk av support, reservedeler og teknikere kan støtte løsningen din i mange år fremover.

For å lære mer om våre avfuktere, og hvordan de kan hjelpe galleriet ditt med å opprettholde et kjølig og kostnadseffektivt klima, ta kontakt med teamet vårt i dag.

Relaterte produkter

Dantherm CDF 40 – kondensavfuktere
Dantherm climate soloutions tab flip

Vegg-/gulvmonterte avfuktere

Den energieffektive og stillegående CDF-serien av kraftige avfuktere er ideell for å bevare og beskytte verdisakene dine mot fuktskader.

Dantherm CDF 10 – kondensavfukter
Dantherm climate soloutions tab flip

Veggmonterte avfuktere

CDF avfukter er ideell for å beskytte møbler og utstyr som oppbevares ved lave temperaturer.

Dantherm CDP 75 – avfuktere for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

Bassengavfukter for tilkobling av kanaler med høy kapasitet. Benyttes for kommersielle og private anlegg

CDP 75-125-165 kondensavfuktere er utviklet for montasje i teknisk rom og tilkobles kanler til bassengrom. Denne avfukterserien er kjent for sin kvalitet, energieffektivitet, og er ideell for hotellbassenger, private bassenger og terapibassenger.

Relevante artikler

Dantherm CDF-animasjon UK 1080p
Dantherm climate soloutions tab

Finn ut hvordan du kan unngå utfordringene med fuktighet ved å ta vare på gjenstandene dine

Photo of Gareth Forshaw
Gareth Forshaw 3 min lest
Dantherm arkiver, nett
Dantherm climate soloutions tab

Forstå omgivelsene dine og hvordan du kan bekjempe fuktskader

Photo of Gareth Forshaw
Gareth Forshaw 7 min lest
Dantherm kunstgalleri Shutterstock 209812444
Dantherm climate soloutions tab
Photo of Marcus Bailey
Marcus Bailey 5 min lest

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.