Master Header Logo

Hvor kan jeg bruke fordampningskjøling?

7 min lest
Master logistikksenter, nett

Fordampningskjølere kan brukes i en rekke bruksområder. Generelt sett er de den beste løsningen for ekstreme arbeidsforhold, og for store områder der bruk av klimaanlegg ikke er mulig, og andre løsninger ikke vil generere den nødvendige kjølekapasiteten. Nedenfor beskrives de vanligste bruksområdene.

Fordampningskjølere kan brukes i en rekke bruksområder. Generelt sett er de den beste løsningen for ekstreme arbeidsforhold, og for store områder der bruk av klimaanlegg ikke er mulig, og andre løsninger ikke vil generere den nødvendige kjølekapasiteten. Nedenfor beskrives de vanligste bruksområdene.

Bransjen generelt

Mange industribedrifter bruker ovner eller annet varmegenererende utstyr som en del av sine produksjonsprosesser, og tilbyr arbeidsmiljøer som er varme hele året. Eksempler på dette er glass-, stål- og plastindustrien. I produksjonsanlegg som har flere etasjer, øker varmeproblemene etter hvert som du beveger deg oppover i bygningen.

Dessuten er mange fabrikker relativt gamle, og de er ikke konstruert for å håndtere overdreven varme i henhold til moderne standarder. Solen varmer dem raskt opp, slik at de ansatte føler at de jobber i en bakerovn. Det påvirker ikke bare produktiviteten, det kan også være et juridisk problem. Lovene og forskriftene i Europa blir strengere, og på enkelte steder er det nødvendig med ekstra pauser når temperaturen overstiger et visst nivå. I tillegg kan varme også påvirke maskineriet, noe som øker risikoen for sammenbrudd eller feil.

Avhengig av behov kan bærbare fordampningspunktkjølere eller stasjonære fordampningskjølere levere nødvendig kjølekapasitet. I fabrikker er det ofte noen soner som er varmere enn andre. Årsaken til disse spesifikke varmeområdene er for eksempel varmen fra maskinene eller produksjonsprosessen, eller fordi det er mange personer som arbeider i det området. Med de bærbare kjølerne kan du punktkjøle de varme områdene.

Bilindustrien

Bilindustrien og mange av leverandørene deres (dekkfabrikker, bilglass- og girkasseprodusenter osv.) genererer mye varme i løpet av dagen. Et vanlig bilverksted eller dekksenter har ofte dørene åpne og bruker enkle vifter for å prøve å sirkulere luften litt. Vifter beveger imidlertid bare varm luft rundt. Fordampningskjølere gjør en bedre jobb, og de kan skaleres for å passe til både små og store lokaler.

Luftfart

Kjøleløsninger for luftfartssektoren er alltid svært etterspurt. En hangar er svært vanskelig å avkjøle på grunn av høyt tak og dører som åpnes ofte. Her er det ideelt å bruke bærbare kjøleløsninger for å punktkjøle arbeidsområdene. Å kjøle ned hele inneområdet ville være bortkastede penger. For full fleksibilitet bør du velge bærbare kjølere, slik at kjølingen kan flyttes dit det er behov.

Med mulighet for kanalisering av kald luft er det også mulig å kjøle ned flyene innvendig. Våre fordampningskjølere er ideelle for store, godt ventilerte områder, men de kan også brukes utendørs – ideelle for noen hærer som bruker fordampningskjølere til utendørs vedlikehold av helikoptre og fly fordi de ikke har tilgang til en hangar.

Landbruk

Høye temperaturer kan påvirke dyr negativt (f.eks. færre egg og mindre melk). Kyllingene svetter for eksempel ikke, så når det blir svært varmt, kan de bli syke eller til og med dø. De vokser også mindre fordi de ikke orker å spise så mye i varmen.

Med våre kjøleløsninger for fordamping kan temperaturen enkelt og effektivt reduseres, noe som skaper et behagelig klima inne i fjøset eller hønsehusene.

Militæret

I militæret er det mange bruksområder som kan ha nytte av fordampningskjøleløsninger. På grunn av holdbarheten og den praktiske bruken er vi en foretrukket leverandør for mange internasjonale hærer når det kommer til kjøleverksteder, telt, hangarer osv. Mange militære oppdrag finner sted i ekstremt varmt vær i Afrika, Midtøsten og lignende miljøer som krever bruk av kjøleløsninger. Her kommer bærbare enheter som er enkle å transportere og bruke til nytte.

Telt på arrangementer

På arrangementer med mange mennesker og på varme sommerdager kan det bli veldig varmt. Ved å bruke utstyr som BC 341 kan du kjøle ned mer enn 300 m2og lage en ideell seksjon inne i og rundt teltet. Når løsningen er koblet til en vannslange, gir den umiddelbar og fullstendig mobil kjøling uten å kreve mye energi.

Hoteller, restauranter og catering (HORECA)

Ved å bruke små, stillegående fordamningskjølere på en hotellterrasse får kundene et komfortabelt spise- og avslappingsområde på varme sommerdager. I tillegg til å friste kundene til å bli lenger, reduserer også fordampningskjølingen forekomsten av insekter fordi de ikke liker klimaanlegg.

Kjølerne kan brukes innendørs (med dører og vinduer åpne for å garantere maksimalt ventilasjonsnivå og høyest kjøleeffekt) eller utendørs. Ved hjelp av lamellene kan luftstrømmen ledes dit det er behov for kjøling.

Logistikken

Fordampningskjølere kan ikke skape en garantert spesifikk temperatur, som f.eks. maksimalt 23 grader. I stedet vil de kjøle ned luften med 3 til 10 °C , avhengig av temperaturen, fuktigheten og ventilasjonen i den omgivende luften. Logistikksentre som ønsker å kjøle ned et lager bør være nøye med å velge en løsning som oppfyller deres spesifikke krav. Bærbar punktkjøling er for eksempel ideell for kjøling av laste-/losseområder. En kraftigere og mer fast installasjon er nødvendig for å kjøle ned et helt lagerbygg.

Lastebiler kan også bli svært varme når de utsettes for direkte sollys. Noen ganger i den grad at det nesten er umulig å losse dem. Små, bærbare løsninger som BC 80 vil bidra til å redusere temperaturen tilstrekkelig til at personalet kan laste eller losse lastebiler, containere og mer.

Annet

Fordampningskjøling er generelt et godt valg for de fleste store og delvis eller helt åpne rom. Eksempler inkluderer drivhus, idrettshaller, kirker eller treningssentre. På slike områder finnes det ofte ingen realistiske alternativer som vil levere riktig mengde kjøling på en økonomisk måte.

Relaterte produkter

Master BC 341 – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

Grønn og kostnadseffektiv kjøleenhet med integrert UV-lys. Ideell for åpne og halvåpne områder på opptil 400 m2.

Master BCM – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

Utvalg av grønne og kostnadseffektive faste luftkjølere med høy kapasitet. Luftstrømområde fra 19 000-23 000 m³/t.

Master BC 221 – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

Grønn og kostnadseffektiv kjøleenhet med integrert UV-lys. Ideell for åpne og halvåpne områder på opptil 250 m².

Master BC 80 – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

Grønn og kostnadseffektiv naturlig kjøleløsning som er ideell for åpne og halvåpne rom på opptil 180 m2.

Master BC 121 – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

Grønn og kostnadseffektiv kjøleenhet med integrert UV-lys. Ideell for åpne og halvåpne områder på opptil 150 m2.

Master BCB 19 – fordampningskjølere
Master Top Badge

Fordampningskjølere

BCB 19 er ideell for arrangementer og festivaler, og tilbyr kanalbar luftflyt og tilstrekkelig med strøm til rom på opptil 400 m2.

Relevante artikler

Master bil, nett
Master Bottom Badge

Hvorfor fordampningsenheter er den eneste løsningen som er verdt å vurdere

Photo of Maurice van der Kooij
Maurice van der Kooij 3 min lest
Master fordampningskjøling, nett
Master Bottom Badge

Les denne artikkelen med vanlige spørsmål hvis du har flere spørsmål og fordampningskjøling

Photo of Maurice van der Kooij
Maurice van der Kooij 3 min lest
Rsz field hospital istock 544678254
Dantherm climate soloutions tab

How to regulate temperature in remote environments

Photo of Maurice van der Kooij
Maurice van der Kooij 2 min lest

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.