Dantherm climate soloutions logo headers

Bidrar til miljøvennlige svømmebassenger

7 min lest
Insights Content miljøvennlig svømmeanlegg

Finn ut hvordan du ved å bruke riktig luftbehandlingsaggregat kan finne den rette balansen mellom å bevare optimal fuktighet og temperaturnivåer i et svømmeanlegg og spare penger gjennom effektiv energisparing.

Over hele Europa, uansett bransje eller sted, er det et massivt løft for å «bedre miljøet» og operere mest mulig bærekraftig og energieffektivt.

Svømmebassengbransjen er ikke noe unntak. Standarder som EN 13779 og EN 13053 setter tonen for hva som kreves av luftbehandlingsaggregater over hele Europa – og de fleste land har gått utover dette ved å sette enda høyere målverdier for både spesifikk vifteeffekt (SFP) og varmevekslereffektivitet.

Historisk sett har betydelige mengder energi vært nødvendig for å kontrollere fuktighet og temperatur rundt svømmebassenget, ikke bare for å beskytte brukernes og personalets velvære, men også bygningsstrukturen. Dette skaper imidlertid også et stort potensial for betydelige energibesparelser – hvis du vet hvordan du skal oppnå dem.

Det er dette vi ønsker å avdekke i denne artikkelen. Her vil vi fremheve flere måter du kan oppdatere, tilpasse og renovere luftbehandlingssystemene dine på for å levere den best mulige blandingen av klimakontroll og energiforbruk, og hvorfor Dantherm luftbehandlingsaggregater hjelper deg med å oppnå disse betydelige energibesparelsene.

Inneholder energiforbruket til luftbehandlingsaggregatet

Et innendørs svømmebasseng er et komplekst, ømfintlig miljø som trenger konstant kontroll og vedlikehold. Å finne den rette balansen mellom fuktighet, temperatur og luftkvalitet vil variere fra sted til sted, og vil naturligvis kreve et luftbehandlingsaggregat som er spesielt valgt og justert for å oppfylle disse unike kravene.

For å skape et jevnt og behagelig klima rundt bassengområdet, er luftbehandlingsaggregatet naturligvis avhengig av energi. Men mengden energi som brukes kan variere betydelig basert på hvor effektivt enheten er utformet og kontrollstrategien bak dette.

Nedenfor vil vi bryte ned fire viktige faktorer som kan påvirke energiforbruket i luftbehandlingsaggregatet betydelig, uten at det går ut over kvaliteten på klimakontrollen rundt bassenget:

1. Bruk av høyeffektive motorer og vifter

Vurder først effektiviteten til de ulike komponentene i luftbehandlingsaggregatet, det vil si motorene og viftene. Disse er ikke like – ettersom disse systemene og teknologien bak dem har utviklet seg gjennom årene, har det blitt utviklet flere høyeffektive vifter og motorer som leverer samme ytelse til mye lavere driftskostnader.

Tenk på følgende, spesielt hvis du har et gammelt aggregat – bruk av en laveffektiv motor (80 % effektivitet) og reimdrift (80 % effektivitet), sammenlignet med en normal viftemotor (87 %) og direktedrevne vifter (92 %) kan føre til opptil 25 % økning i det totale energiforbruket.

Så det er avgjørende å evaluere ytelsen til luftbehandlingsaggregatets motorer og vifter, og om introduksjon av mer effektive komponenter vil spare deg for betydelig kostnader i det lange løp.

Bruk av mer effektive motorer og vifter i ventilasjonsaggregatet kan redusere driftskostnadene betraktelig, samtidig som ytelsen ikke reduseres.

2. Redusere trykkfallet

For det andre kan betydelig trykkfall i både selve luftbehandlingsaggregatet og kanalene utgjøre en stor forskjell for det daglige energiforbruket. Utforming av systemet for å minimere dette fallet så mye som mulig ved regelmessig bruk kan føre til betydelige energibesparelser ved å opprettholde et konsistent lavt trykknivå.

Hvis kanaltrykket for eksempel var 400 Pa i 10 timer med full luftmengde om dagen og 14 timer med halvt volum om natten, ville dette øke energiforbruket til luftbehandlingssystemet med ytterligere 20 %.

Dette viser igjen viktigheten av et luftbehandlingsaggregat som er spesifisert av fagfolk som forstår miljøet, behovene til bassenget og egenskapene til luftbehandlingsaggregater. Med 40+ års erfaring med bruk og forståelse av denne teknologien er Dantherm godt egnet til å skreddersy systemet ditt etter dine eksakte krav, og levere både total klimakontroll og maksimal energieffektivitet.

Ved å forebygge et betydelig trykkfall i luftbehandlingsløsningen reduseres energiforbruket, slik at trykknivået holdes på et konsekvent, stabilt nivå.

3. Varmegjenvinningseffektivitet

Varmegjenvinning er en annen viktig måte et luftbehandlingsaggregat kan redusere energiforbruket på. Ved å fange opp en større andel av varmen fra avtrekksluften og overføre den til friskluften som kommer inn utenfra, kan dette bidra til store energibesparelser som ellers ville blitt brukt til å varme opp den kalde luften.

Denne forskjellen vil over tid føre til betydelige besparelser, spesielt i travle perioder der det kreves mye frisk luft på grunn av antall personer som bruker bassenget.

Dette avhenger imidlertid igjen av forholdene rundt bassenget. Hvis svømmebassenget for eksempel brukes sjelden, kan det være at det ikke er økonomisk fordelaktig å investere i et apparat med høy varmegjenvinning på lang sikt.

Å utnytte en luftbehandlingsløsning med sterk varmegjenvinning reduserer behovet for å bruke ekstra energi på å varme opp frisk luft som kommer inn i bassengområdet, noe som sparer kostnader og reduserer utslippene over tid.

4. Robust kontrollsystem

Til slutt, og kanskje viktigst av alt, ligger energisparingspotensialet til et luftbehandlingsaggregat i kontrollstrategien og -løsningene som omgir den. En erfaren leverandør som Dantherm vil alltid ta seg tid til å forstå miljøet rundt bassenget – størrelse, belegg, vanntemperatur osv. – for å finne en løsning som gir deg den beste balansen mellom ytelse og energieffektivitet.

Og ved å la deg overvåke ytelse og spore data/belegg til enhver tid, betyr dette at kontrollstrategien din raskt kan tilpasse seg for å opprettholde denne optimale balansen. Bassengmiljøer endres regelmessig – du kan ha 50–60 personer der den ene timen og bare 10 den neste. Kravene til friskluft vil være svært forskjellige, og følgelig også energibehovet til luftbehandlingsaggregatet ditt.

Å ha muligheten til raskt å overvåke og justere klimainnstillingene basert på hva som skjer i bassenget betyr at du alltid har kontroll over hvor mye energi du bruker, og sikrer at du holder deg innenfor grensene som oppfyller dine økonomiske forventninger og miljøforpliktelser.

Ved å overvåke forholdene i bassengområdet proaktivt og justere luftbehandlingsaggregatets ytelse i henhold til dette, kan du sikre at du oppnår både optimal ytelse og maksimal energisparing under alle forhold.

Vi håper at disse forslagene har illustrert hva et spesialdesignet luftbehandlingsaggregatet kan gjøre for energieffektiviteten, og at det inspirerer til noen tanker om de potensielle besparelsene du kan gjøre med riktig system på plass.

Selvfølgelig er det viktig at jakten på energieffektivitet ikke går på bekostning av klimaforholdene rundt svømmebassenget. Å unnlate å håndtere høye fuktighetsnivåer kan både dramatisk forverre opplevelsen for kundene og sette deres velvære i fare, og dessuten forårsake vannskader som gradvis skader kvaliteten og holdbarheten til selve bygningsstrukturen.

Etter flere tiår med erfaring fra svømmebassenger i alle fasonger, størrelser og bruksområder, kan Dantherms luftbehandlingsaggregater tilpasses og skreddersys for å gi perfekt balanse mellom effektiv klimakontroll og minimalt energiforbruk.

Våre eksperter vil vurdere dine unike forhold og type svømmebasseng for å finne den best egnede løsningen fra vårt brede utvalg – og sikre at miljøet ikke er utsatt for vannskader fra fuktighet, samtidig som vi sparer energi der det er mulig.

I tillegg kan vi tilby pulverlakkering både på innsiden og utsiden av enheten, og legge til et ekstra lag beskyttelse mot disse tøffe miljøene slik at enheten din varer lenger, noe som sparer deg for ytterligere vedlikehold og reparasjonsarbeid.

Ta kontakt med teamet vårt ved hjelp av kontaktskjemaet nedenfor hvis du ønsker mer informasjon om vårt omfattende utvalg av luftbehandlingsaggregater.

Relaterte produkter

Dantherm DanX – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

Kompakte klimaanlegg for mindre svømmehaller og bassengrom

DanX XD er et svært effektivt ventilasjonssystem som bruker uteluft til å avfukte ved hjelp av en dobbel varmeveksler som leverer opptil 95 % varmegjenvinning.

Dantherm DanX XKS – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

For bruk i aggressive miljøer som svømmehaller, næringsmiddelindustri og mm.

DanX XKS er et svært effektivt avfuktingssystem for uteluft, med svært effektiv kryssvarmeveksler som egner seg best i frostfritt klima.

Dantherm DanX XWPRS – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

For bruk i aggressive miljøer som svømmehaller, næringsmiddelindustri og mm.

DanX XWPRS kombinerer det beste fra et system med varmepumpe og et system som avfukter med uteluft. Denne kombinasjonen med varmepumpe og en særdeles effektiv kryssvarmeveksler sikrer en presis styring av luftfuktigheten og innetemperatur i svømmehallen.

Dantherm DanX XWPS – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

Modulbasert anlegg med kryssvarmeveksler og varmepumpe

For bruk i aggressive miljøer som svømmehaller, næringsmiddelindustri og mm.

Dantherm DanX CF – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

Ventilasjonsaggregater med motstrøms kryssvarmegjenvinner

DanX CF som er ideelt i inneklimaer som krever mer enn et vanlig ventilasjons-/komfortanlegg.

Dantherm DanX – luftbehandlingsaggregater for svømmebasseng
Dantherm climate soloutions tab flip

Kompakte klimaanlegg for mindre svømmehaller og bassengrom

DanX HP kombinerer styrken i et varmepumpesystem med et system som avfukter ved hjelp av uteluft.

Relevante artikler

Produktveiledning for svømmebasseng, bilde
Dantherm climate soloutions tab

44 sider med ekspertråd for å holde luften i svømmehallene frisk og behagelig

Photo of Niels Nautrup
Niels Nautrup 8 min lest
Innsikt 6 ting du må kjenne til
Dantherm climate soloutions tab

Finne den ideelle balansen mellom luftkvalitet, klimakontroll og kostnadsbesparelser

Photo of Nic Holm
Nic Holm 9 min lest
Hvorfor avfukting er førsteprioritet i en svømmehall
Dantherm climate soloutions tab
Photo of Niels Nautrup
Niels Nautrup 7 min lest

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.