Dantherm climate soloutions logo headers

Bekjempe klimaendringer i slott gjennom avfukting

7 min lest
Dantherm Highclere slott, nett

Selv om slottene ble bygget for å tåle angrep, har konsekvensene av klimaendringene gjort dem enda mer utsatt for fuktskader forårsaket av høy fuktighet. Finn ut mer om faren for fuktighet på disse historiske stedene og hvordan du kan bekjempe dette med en effektiv avfuktingsløsning.

Europas rike og strålende historie bevares i bygninger, gjenstander og dokumenter som har overlevd hos oss i århundrer av gangen. Kontinentets slott er uten tvil de mest slående eksemplene på det vi har arvet og ønsker å beskytte for fremtidige generasjoner.

Men selv om disse festningene fremstår som mektige og imponerende, er de mer utsatt for høye fuktighetsnivåer enn de mer moderne bygningene. Over tid kan for mye fuktighet i luften føre til at strukturen i så godt som alle bygninger blir svekket, men disse slottenes alder og grove konstruksjon gjør dem enda mer sårbare.

Klimaendringene har bare akselerert denne utviklingen, med betydelige endringer i fuktighet og andre kilder til vannskade som truer med å fjerne de store monumentene i historien vår.

Nedenfor diskuterer vi trusselen som følge av høy luftfuktighet på våre sagnomsuste slott, og hvorfor dette gjør en fast avfuktingsløsning avgjørende for overlevelse på lang sikt.

Slott og klimaendringer

Med mange slott og lignende konstruksjoner over hele Europa som har stått i hundrevis (eller til og med tusenvis) av år, ville det ikke vært så rart om vi trodde de var bygd for å vare evig. Men etter hvert som klimaendringene har utviklet seg de siste tiårene, har utfordringen med å vedlikeholde disse anleggene vokst betydelig.

Ettersom temperaturene stiger jevnt og trutt, vil dette naturligvis også påvirke fuktighetsnivået. Men det er ikke så mye økningen i disse som er problemet, men den store risikoen for betydelige variasjoner i begge. Store endringer i fuktighet og temperatur kan føre til at materialene som vanligvis finnes i slott forringes merkbart raskere.

I tillegg er det en risiko for klimaendringer som bidrar til mer nedbør, kraftigere vær og flomskader. Igjen kan dette øke fuktighetsnivået i stoffet til disse strukturene betydelig og, hvis det ikke kontrolleres, slite bort stivheten til materialene inne i slottet.

Frykten for fremtiden til Edinburgh Castles i Skottland er et tydelig eksempel på dette. På grunn av den økte risikoen for flomskader på grunn av plasseringen og de generelle endringene i fuktighet og temperatur over tid, ble slottet plassert under prosjektet «Heritage on the Edge» i et forsøk på å beskytte det mot denne trusselen.

Risikoen for høy luftfuktighet i slott

Hvordan kan konstruksjoner som er bygget for å tåle beleiringer og katapultangrep trues av dagens vannmasser? Det er en kombinasjon av effekten av tidens tann og materialene som er brukt.

Over tid vil slott som eksponeres for luft naturlig absorbere nedbør og ytterligere fuktighet som lander på overflaten. De ble vanligvis bygget med «pustende» materialer som stein, myk murstein, kalkbasert mørtel og jord som ikke er brent – disse slipper inn fuktighet lettere, men tørker raskere i løpet av årets tørrere måneder.

De fleste former for forringelse som påvirker slottet, samt mange andre kulturarvsteder, kan tilskrives for høyt fuktighetsnivå (ofte oppmuntret av høy luftfuktighet):

  • Det fører til at tømmer og annet trevirke i konstruksjonen brytes ned

  • Det mobiliserer salter som skader murmaterialer

  • Det forsterker konsekvensene av frostskader

  • Det ødelegger alt gipsarbeid, dekorasjoner eller gjenstander på stedet

  • Det kan skape en usunn atmosfære for besøkende

Selv om disse konstruksjonene i seg selv er sterke (for å kunne overleve så lenge), er den uunngåelige sannheten at nedslitte, historiske slott vil utsettes for større vannskader enn moderne strukturer med fuktsikre baner (DPC-er) eller fuktsikre membraner (DPM-er).

Dette betyr at når vannskader setter seg, kan den være vanskelig å reparere. Se for eksempel på Highclere Castle i Storbritannia, bedre kjent som hjemmet til Downton Abbey. Fuktskader på slottet koster eierne nesten 13,9 millioner euro (GBP12 millioner) til reparasjon og gjenoppretting.

I tillegg til strukturen på disse stedene, er det også viktig å ta hensyn til gjenstander, relikvier, arkiver, kunstverk, bøker og annet som finnes i disse byggene. Disse er som nevnt utsatt for høy fuktighet og den fuktigheten dette genererer, noe som over tid kan føre til uopprettelig skade på disse gjenstandene, eller i det minste bidra til at de mister sin opprinnelige glans.

En taklekkasje i Lincoln Castle (Storbritannia) i 2016 førte for eksempel til at fuktigheten økte så mye at det satte anleggets kopi av 1215 Magna Carta i fare, et av landets mest legendariske dokumenter i fare.

I tillegg er det slottets omdømme som et sted av stor offentlig interesse. Som kulturminner vil disse slottene ha folk på stedet til å vedlikeholde og forvalte området, og de vil ønske tusenvis av besøkende velkommen i løpet av et år.

Selv om denne turismen ofte genererer sårt tiltrengt inntekt for disse stedene, vil alle våte klær eller tilbehør de bringer inn i disse slottene fra utsiden (frakker, jakker, paraplyer osv.) bidra til å øke fuktigheten.

Dette gjør det viktig å håndtere fuktigheten for å skape et behagelig og innbydende miljø på disse stedene. Det reduserer også sannsynligheten for at det dannes mugg og andre forurensninger som kan sette helsen og velværet til ansatte og besøkende i fare.

Kontrollere fuktighetsnivået med riktig avfuktingsløsning

Med behovet for å begrense fuktighetsnivået på disse historiske stedene som er avgjørende for bevaringen, gjør det økende trykket som følge av klimaendringer, systemer som kontrollerer fuktigheten på stedet, viktigere enn noensinne for å unngå kostbart restaureringsarbeid eller uopprettelig skade.

Disse negative konsekvensene kan unngås ved å introdusere robuste Dantherm avfuktere på anlegget. Våre kraftige løsninger gir ideelle forhold for å beskytte slottets struktur og eiendeler mot fuktskader, og holder disse verdifulle monumentene intakte, slik at publikum kan ha glede av dem.

Vårt erfarne team vil samarbeide tett med deg for å introdusere en pålitelig, diskret løsning for å opprettholde en relativ fuktighet på et trygt nivå, samtidig som de ikke trenger inn i den historiske atmosfæren i selve strukturen. Vi skreddersyr alle systemene våre til kundenes eksakte krav, og leverer den mest effektive løsningen for den aktuelle situasjonen.

  • Innebygd elektronisk hygrostat og termostat

  • I samsvar med F-gassforskriftene

  • Enkle og effektive kontrollsystemer

  • Enkelt å overvåke og vedlikeholde

Bevar og beskytt dine slott og andre kulturarvsteder mot faren for fuktighet med en best mulig løsning. Snakk med oss i dag om vårt utvalg av stasjonære avfuktere.

Relaterte produkter

Dantherm CDF 40 – kondensavfuktere
Dantherm climate soloutions tab flip

Vegg-/gulvmonterte avfuktere

Den energieffektive og stillegående CDF-serien av kraftige avfuktere er ideell for å bevare og beskytte verdisakene dine mot fuktskader.

Dantherm CDT 90 – kondensavfukter
Dantherm climate soloutions tab flip

Mobile kondensavfuktere

CDT 90 er en robust, kostnadseffektiv og energieffektiv, pålitelig mobil avfukter.

Dantherm CDF 10 – kondensavfukter
Dantherm climate soloutions tab flip

Veggmonterte avfuktere

CDF avfukter er ideell for å beskytte møbler og utstyr som oppbevares ved lave temperaturer.

Dantherm CDT 30 – kondensavfuktere
Dantherm climate soloutions tab flip

Mobile kondensavfuktere

Kostnadseffektive, energieffektive og brukervennlige avfuktere for vannskadesanering og tørking av bygninger.

Dantherm CDT 40 – kondensavfuktere
Dantherm climate soloutions tab flip

Mobile kondensavfuktere

Kostnadseffektive, energieffektive og brukervennlige avfuktere for vannskadesanering og tørking av bygninger.

Dantherm DanX AF – svømmebasseng og kommersielle avfuktere
Dantherm climate soloutions tab flip

DanX AF klima-/ ventilasjonsaggregater med varmepumpe

DanX AF er et effektivt avfuktingsanlegg med varmepumpe, som er perfekt til å styre luftfuktighet og temperatur, og samtidig har meget lave driftsomkostninger.

Relevante artikler

Dantherm kunstgalleri Shutterstock 209812444
Dantherm climate soloutions tab
Photo of Marcus Bailey
Marcus Bailey 5 min lest
Rsz archives shutterstock 622486097 web
Dantherm climate soloutions tab

Hvorfor uregulert fuktighet skaper store problemer for papir

Photo of Alessandro Bisinella
Alessandro Bisinella 4 min lest
Dantherm CDF-animasjon UK 1080p
Dantherm climate soloutions tab

Finn ut hvordan du kan unngå utfordringene med fuktighet ved å ta vare på gjenstandene dine

Photo of Alessandro Bisinella
Alessandro Bisinella 3 min lest

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.