Aerial Header Logo

Skånsom tørkestrategi for historiske kirker

6 min lest
Insights church WDR

I denne artikkelen skal vi fokusere på de unike materialene og konstruksjonstypene som må vurderes under vannskadesanering av kirker og historiske bygninger. Du vil også lære hvilke teknologier som bør brukes (og når) for å minimere ytterligere skade og maksimere effektiviteten.

Europas rike historie gjør at byene, småbyene og tettstedene er fulle av gamle kirker og katedraler, og mange av dem har enorm kulturell betydning. På grunn av dette er de vanligvis «oppført» for å holde seg så autentiske som mulig, mens verden endrer seg rundt dem.

De strukturelle egenskapene til disse historiske kirkene har tålt tidens tann. De tradisjonelle byggematerialene og metodene, og måten de eldes på, er imidlertid svært følsomme for temperatur og fuktighet. Derfor kan store endringer i omgivelsene, for eksempel vannskader, være ødeleggende.

Hvorfor er kirker så følsomme for temperatur og fuktighet?

Kirker og andre eldre bygninger inneholder strukturelle og dekorative elementer som er laget av hygroskopiske materialer som lett tiltrekker seg eller absorberer vann fra omgivelsene. Dette inkluderer antikke eller uerstattelige gjenstander, inkludert trenisjer og benker, utskjæringer, talerstoler, tekstildekorasjoner og kalkgipsvegger med utsmykkede bueformer.

Du finner sannsynligvis også orgelpiper – et midtpunkt i mange kirker. Dette er svært komplekse instrumenter, og den imponerende lyden de lager er avhengig av at luften vibrerer ved en bestemt frekvens som bestemmes av tettheten i luften – som igjen påvirkes av fuktighet og temperatur.

Ved vannskader vil både temperatur og fuktighet endre seg betydelig. Dette er katastofalt for det sensitive miljøet inne i gamle kirker. Hvis den blir liggende for lenge, tørket for tidlig – eller uten at detaljene er nøye gjennomtenkt – kan hundrevis av år med historie gå tapt på grunn av vridning, oppsplitting eller forråtnelse (for gjenstander av tre), muggvekst eller oppsmuldring av vegger og irreversibel kosmetisk skade på dekorative gjenstander.

Tatt i betraktning faktorene ovenfor, står vannskadeteknikere overfor en rekke utfordringer som må håndteres under tørkingen av historiske kirker. Med riktig teknologi og riktig tørkestrategi er det imidlertid mulig å gjenopprette en historisk bygning etter tilsynelatende uopprettelige vannskader.

Beste praksis for tørking av kirker

Hovedfokus for en vannskadetekniker bør være å minimere risikoen for sekundær skade på bygningskonstruksjonen og å gjenopprette materialene til sin tidligere tilstand på en skånsom måte.

Det finnes ulike verktøy for vannskadeteknikere som gir dem muligheten til å trekke ut overflødig vann fra bygningslagene. Under normale forhold eller i mer moderne konstruksjoner vil valget av teknologi være basert på å gjenopprette materialer så raskt og effektivt som mulig. Når det gjelder kirker og andre historiske bygninger, kreves en mykere, mer taktisk tilnærming.

Unngå kraftig teknologi før tørkingen er stabilisert

Moderne adsorpsjonsteknologier er en utrolig effektiv metode for kaldere forhold og nyere bygninger med materialer som er vanskeligere å tørke, som hardtre, kraftig betong og isolasjon.

Ved å strømme den fuktige omgivelsesluften gjennom et tørkemiddelmateriale, for eksempel en silikadekket rotor, kan adsorpsjonsavfuktere oppnå relative fuktighetsnivåer (RH) som er opptil 20 % lavere enn et mer tradisjonelt kjølemiddel/kondensbasert tørkesystem.

Men alle grunnene til at adsorpsjonstørking ofte er det beste valget for moderne konstruksjoner, gjør den minst egnet til eldre bygninger. Fordi den er så kraftig og kan skape tørr luft så raskt, kan adsorpsjonstørking føre til skade på hygroskopiske materialer som gammelt trevirke som har blitt mettet av vann.

I de viktige tidlige fasene av et vannskadesaneringsprosjekt anbefaler vi også å unngå varmeløsninger med høy effekt, som indirekte varmere. Dette skyldes at den dramatiske temperaturøkningen kan føre til at damptrykket bygges raskt opp inne i mettede materialer, noe som kan føre til sprekkdannelser, vridninger eller forvrengning.

Løsninger for en sensitiv tørkestrategi

Kondenstørking er din nærmeste allierte hvis du trenger mer skånsom avfukting og fjerning av fuktighet. Kondensavfuktere trekker fuktig luft over en kjølespole som kjøler den ned til under duggpunktet. Dette kondenserer vanndampen og reduserer fuktinnholdet. Den kalde luften føres deretter over en kondensator og varmes opp igjen, før den føres tilbake til rommet som varm, tørr luft.

Denne gradvise tørkeprosessen er en skånsom, gjennomtenkt metode for å fjerne fuktighet fra omgivelsesluften og fra bygningslaget.

Våre kondenstørkere i Aerial AD 750- og 780-P-serien er konstruert for å levere store luftmengder, noe som gjør dem perfekt egnet for å nå fuktige områder i åpne rom, under høye tak og unike planløsninger som finnes i kirker.

Disse tørkeløsningene er også utstyrt med fuktighetsregulatorer, som gir teknikeren et verktøy som gjør det mulig å gradvis redusere fuktighetsnivået og bidra til å akklimatisere våte materialer til de justerte omgivelsene. I tillegg til å maksimere effektiviteten, bidrar denne funksjonen til å minimere risikoen for sekundær skade på grunn av tørking av hygroskopiske materialer for raskt.

Tørking i kaldere klimaer

Selv om de er enestående effektive og tilbyr kontrollert fuktfjerning, er kondensavfuktere mindre effektive når temperaturen faller under 10 °C.

I kaldere klimaer eller i vintermånedene (når oversvømmelser er vanligst), vil teknikere med vannskader dra nytte av Dantherms CDT 30S- og 40S-enheter. Begge er kjent for sin brukervennlighet. Disse systemene har innebygde varmeelementer på 1 kW. Dette vil bidra til å øke temperaturen i en kirke til et nivå som er egnet for effektiv kondensavfukting.

Når du bruker kraftigere teknologi

Som nevnt ovenfor kan aggressive tørkemetoder gjøre mer skade enn godt for strukturen og det delikate interiøret i en gammel kirke. Men når kondenstørking har blitt brukt til å bringe mettede områder til et mer stabilt nivå, vil teknikerne kunne bruke spesialløsninger for å fremskynde prosessen. Noen av disse er:

Enhver gammel kirke eller bygning vil ha sine egne unike egenskaper og miljøer som vil definere den beste tilnærmingen til tørkemetode. Informasjonen ovenfor bør imidlertid vurderes for å gjennomføre prosjekter med nødvendig aktsomhet for å gjenopprette kirker og andre historiske bygninger til gammel storhet.

For mer informasjon om vannskadesanering av gamle bygninger og for hjelp til å velge riktige tørkeløsninger, kontakt vårt team via skjemaet nedenfor.

Relaterte produkter

Aerial AD 780-P – kondensavfukter
Aerial Top Badge

Kondensavfuktere

Avfuktere med stor kapasitet som er ideelle for store industrielle tørkejobber, enten det er på byggeplasser eller innenfor vannskadesanering.

Aerial AD 750 – kondensavfukter
Aerial Top Badge

Kondensavfuktere

Disse høykvalitets prosesserte enhetene brukes til å tørke strukturer og vannskader så vel som i industri, handels-, investerings- og vannstyringsapplikasjoner.

Aerial AD 680 – kondensavfukter
Aerial Top Badge

Kondensavfuktere

Disse avfukterne er populære blant tørke- og utleiefirmaer innen bygg og anlegg, og kan brukes til alle renoveringsprosjekter.

Relevante artikler

Rsz Shutterstock 365991299 web
Aerial Bottom Badge

De beste tipsene for tørking av bygninger

Photo of Alan James
Alan James 6 min lest
Aerial luftrensing web
Aerial Bottom Badge

Hva du skal gjøre når atmosfæren utgjør en fare

Photo of Alan James
Alan James 4 min lest
Rsz Shutterstock 169706381
Aerial Bottom Badge

Ekspertråd til ditt neste prosjekt

Photo of Alan James
Alan James 5 min lest

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.